Een AED-toestel kopen? Ontdek hier de richtprijs

Bijna 30 mensen krijgen dagelijks een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5% tot 10% overleeft dit. Als je met een AED-toestel binnen de 3 à 4 minuten een stroomstoot toedient, dan hebben deze mensen een overlevingskans van 60 tot 70%. Luister dus naar je hart, en voorzie je zaak/bedrijf/woning/instelling van een AED-toestel. Kom hier meer te weten over hoe je zo een AED-toestel zelf kunt plaatsen. Maar wat is nu de prijs van zo’n AED-toestel? Lees verder om de prijs van dit AED-toestel te ontdekken.

Wat doet een AED-toestel?

Een AED is meestal een groen bakje met een hart en de letters AED erop. Hierin zit een draagbaar toestel dat in geval van hartritmestoornissen wordt ingezet om een elektrische schok toe te dienen. Deze schok kan het ritme van het hart herstellen.

Wat bepaalt de kost van een AED-toestel?

Het merk en de functionaliteiten dat het toestel heeft, vormen bepalende prijsfactoren. Ook de onderhoudskosten die je de komende jaren zal hebben, spelen een bepalende rol. De kosten die het vaakst zullen voorkomen zijn: vervangingskost voor de elektroden, de vervangingskost voor de batterijen en de onderhoudskost.

Wat is de gemiddelde prijs van een AED-toestel?

Gemiddeld kost een AED-toestel ligt tussen €1.000 en €2.000. Er bestaan ook goedkopere versies, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Het is dus aan te raden om zeker naar de kwaliteit te kijken alvorens een AED-toestel te kopen. We denken dan aan het merk, de resultaten van de zelftests en de capaciteit van de batterij.

Enkele merken die er uitspringen: Philips, Zoll, MExT, Cardiac Science, Physio Control, Heartsine en Defibtech.