Wat bepaalt de prijs van mijn brandverzekering?

Hoewel een brandverzekering niet verplicht is, is het afsluiten ervan heel populair bij eigenaars en huurders van een woning. Maar goed ook, want een brandverzekering beschermt jouw woning tegen schade door brand, storm, vandalisme, hagel en sneeuw. Op zoek naar een geschikte brandverzekering? Ontdek hier de prijzen.

Brandverzekering

Wat bepaalt de prijs van je brandverzekering?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van je brandverzekering bepalen:

  • Je verzekerde waarde: een rijhuis verzekeren kost bijvoorbeeld minder dan een villa. De ene makelaar kijkt naar de bewoonbare oppervlakte om de premie te bepalen, de andere oordeelt op vlak van het aantal ruimtes. Lees hier enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een brandverzekering.
  • De afwerkingsgraad: hoe duurder de gekozen materialen in je huis, hoe duurder de brandverzekering.
  • Jouw relatie met de woning: ben je huurder, medehuurder, eigenaar of eigenaar-verhuurder?
  • Sommge elementen verhogen de premie, bv. een rieten dak.
  • Locatie van je woning: indien je woning in een overstromingsgebied ligt, is de prijs voor je premie hoger dan de gemiddelde premie.
  • Vrijstellingen: heb je vrijstellingen? Hoe lager deze zijn, hoe hoger je premie.
  • Woning voor professionele doeleinden: is jouw woning bv. een kapperszaak? Dan stijgt de prijs van de premie.

Wat kost een brandverzekering per jaar?

De prijs van je brandverzekering is afhankelijk van de waarde van je huis en de waarde van je inboedel. Om dit duidelijk te maken, schetsen we hieronder 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1:

Je bent eigenaar van een verouderd rijhuis. Dit rijhuis heeft een woonkamer, keuken, 1 badkamer en 2 slaapkamers. Het huis is verwarmt met stookolie en beschikt over een parketvloer. Als je je inboedel wil verzekeren voor 35.000 euro, zal je premie 32,50 euro/maand bedragen of 375,00 euro/jaar.

Voorbeeld 2:

Je bent eigenaar van een nieuw gebouwde villa. Deze villa heeft een woonkamer, keuken, 2 badkamers, 1 bureau en 4 slaapkamers. De villa is een lage-energiewoning en beschikt over een vloerverwarming, marmeren vloeren en twee parkeerplekken in de garage. Als je je inboedel wil verzekeren voor 50.000 euro, zal je premie 45,00 euro/maand bedragen of 515,00 euro/per jaar.