Wat is de prijs van een serviceflat?

In totaal heeft Vlaanderen ongeveer 24.000 serviceflats. We hebben het hier dus niet over een gewoon appartement. . Zo hangen er een aantal regels aan een serviceflat vast. En dat merk je ook aan de prijs. Een serviceflat kan dus enorm verschillen in prijs.

Hou rekening met:

  • Rolstoeltoegankelijkheid met aangepast sanitair
  • Noodoproepsysteem voor crisiszorg en overbruggingszorg
  • Woonassistentie
  • Gemeenschappelijke ruimte waar je je medebewoners kunt ontmoeten

Verschillende factoren spelen een rol in de prijsbepaling. De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn bijvoorbeeld gemiddeld duurder. Bovendien betaal je meer wanneer het verblijf goed gelegen is, bijvoorbeeld in een dorps- of stadscentum. Verder is het bouwjaar van belang, een recent gebouwde vestiging is duurder. Daarnaast telt: hoe groter je flat, hoe duurder. De gemiddelde grootte van deze serviceflats is 55 vierkante meter.

Ten slotte is het type uitbater doorslaggevend. Er bestaan serviceflats van OCMW’s en instellingen die goedkoper zijn. In Vlaanderen betaal je voor een flat dat door de publieke sector wordt gerund een gemiddelde prijs van 21 euro per dag. Op de privémarkt vind je dan weer duurdere flats die vaak groter zijn en meer luxe bieden. Hier betaal je gemiddeld 36 euro per dag.

Serviceflat met ouderen

Huren

Een serviceflat huren kan interessant zijn wanneer je eerst wilt ontdekken of het leven in een assistentiewoning je bevalt. Bovendien kan het kopen van een flat voor jou financieel onhaalbaar zijn.

Bij het huren van een serviceflat betaal je een dagprijs. Deze is afhankelijk van de ligging, de grootte en de faciliteiten in het complex. In de dagprijs zitten zowat alle servicekosten inbegrepen. Specifieke zorgverlening komt er ook nog bovenop. Prijzen bij het huren variëren tussen 25 à 60 euro per dag. De prijs per maand bedraagt dan tussen € 600 – € 1.100.

Kopen

Het kopen kan interessant zijn wanneer je jouw huidige woning verkoopt en met deze opbrengst een assistentiewoning koopt. De aankoopprijs is afhankelijk van dezelfde factoren als huizen en appartementen. Serviceflats verschillen dus sterk in prijs bij het kopen, afhankelijk van de regio, de oppervlakte en de aanwezige uitrustingen. De meeste assistentiewoningen kosten rond de €150.000. Dit kan oplopen tot €180.000 door extra kosten. Per maand zal dit dus op een kost komen van rond de €1300. Dit is ongeveer eenzelfde kost als van een rusthuis.

Extra’s

Senioren die naar een serviceflat trekken, kunnen beroep doen op een aantal diensten. Maar die doen de prijs sterk stijgen. Zo bedraagt de prijs voor een ontbijt pakweg €3,00, een middagmaal €7?00 en €4,00 voor een avondmaal. Daarnaast kan je kiezen voor een forfaitbedrag voor alle maaltijden, en dat bedraagt zo’n 9 euro per dag.

Andere extra diensten zijn schoonmaak, parking en opslagruimte. Wie van al deze diensten wil gebruikmaken, moet rekening houden met een totaalkost van €400,00 per maand. Hierop komen dan nog de kosten voor stroom, water en verwarming.

Samengevat: de totaalprijs van een serviceflat – zonder extra’s – komt quasi overeen met de prijs voor een verblijf in een rusthuis. Daar ligt de gemiddelde prijs voor Vlaanderen op €1.595 euro per maand.