Wat is de prijs van een elektrische gitaar

Wanneer je een gitaar wilt kopen, stel je jezelf waarschijnlijk de vraag naar de prijs. Het antwoord op die vraag hangt van heel veel factoren af. Er zijn ontzettend veel elektrische gitaren en onderling verschillen ze sterk in afwerking, houtsoort, constructie en prijs… Ook het merk en de leeftijd zijn enorm belangrijk en kunnen de prijs zelfs geweldig opdrijven. Vooraleer je dus een elektrische gitaar koopt, kan je jezelf beter de volgende vragen stellen: waar sta ik op dit moment met gitaar spelen en hoeveel wil ik betalen om te beginnen of verder te gaan?

Wat bepaalt de richtprijs voor een elektrische gitaar?

Laat ons even kijken naar enkele elementen die de prijs van een elektrische gitaar sterk bepalen. De belangrijkste lijsten we hieronder op.

Houtsoort

De houtsoort bepaalt in belangrijke mate hoe je gitaar zal klinken. Dat is nog meer het geval bij akoestische gitaren en andere snaarinstrumenten zoals een viool, maar ook voor een elektrische gitaar is de keuze van de houtsoort niet onbelangrijk. Om de klank van houtsoorten te benoemen, spreken we ook over tonewoods of klankhout. Houtsoorten als linde (tonewood basswood), elzen (tonewood alder) en mahonie zijn makkelijk om te bewerken en goed beschikbaar. Elektrische gitaren met deze houtsoorten worden relatief goedkoop gemaakt. Dure gitaren maken gebruik van betere stukken hout qua kwaliteit. Ze klinken dus beter en zien er vaak ook fraaier uit.

Afwerking

Met de afwerking bedoelen we hier niet zozeer de lak. Die speelt bij een akoestische gitaar wel een rol. Nee, denk hier meer aan het speelcomfort en het uitzicht. Laat je vingers glijden over de hals van de gitaar. Voel je scherpe uiteindjes? Dan zal je gitaar waarschijnlijk minder goed afgewerkt zijn.

Pickups

Het belangrijkste verschil onder elektrische gitaren vormen wellicht de pickups. Ze zijn namelijk voor het grootste deel verantwoordelijk voor de klank die je gitaar produceert. De meest voorkomende pickups zijn de zogenaamde humbucker en de single-coil. Humbuckers zijn brede blokken die een wat dikker en warmer geluid leveren. Single-coils zijn smaller en produceren een dunner en scherper geluid. Het is dus opnieuw een kwestie van smaak, wat je graag in je gitaar hebt. En aan die smaak hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Maar weet, je kan een (goedkope) gitaar een flinke upgrade geven door de pickups te vervangen met betere exemplaren.

Merk

Bij veel zaken betaal je vaak een “extraatje” voor het merk. Is een T-shirt ‘beter’ omdat er Nike op staat? Niet noodzakelijk, maar het is wel een T-shirt van Nike. Dat is bij gitaren niet anders. In sommige duurdere merken zal je dezelfde elementen terugvinden als bij goedkopere. Martins, Rickenbackers, Gibsons en Fenders, kunnen heel prijzig zijn en je betaalt ook wel voor de naam. Maar in de meeste gevallen heb je dan wel een steengoede gitaar vast.

Prijs van een elektrische gitaar

Gebruik onderstaande tabel om een idee te krijgen van de prijs voor jouw elektrische gitaar. Hou er rekening mee dat je ook nog een gitaarversterker, kabel, riem et cetera nodig hebt. En misschien nog dit: kan je even een gitaar lenen of huren? Overweeg het gerust en spaar wat meer. Tot pakweg 800 euro stijgt de kwaliteit van je gitaar aanzienlijk per 100 euro. Je hoeft dus niet meteen de duurste gitaar ter wereld te kopen. De prijs van een elektrische gitaar kan enorm verschillen zoals je ziet.

Voor wiePrijs
instapBeginnerTot €150
OnderklasseBeginner/gevorderde€150 tot €500
MiddenklasseGevorderde€500 tot €1500
bovenklasseGevorderde/expertVanaf €1500

Niet genoeg informatie? Lees dan hier waar je op moet letten als je wil overgaan tot de aankoop van een elektrische gitaar.