Wat is de prijs van een tandverzekering

Wat is de prijs van een tandverzekering? Of wat is de beste tandverzekering?  Het zijn vragen waar moeilijk een eenduidig antwoord op te geven is. In dit blogartikel geven we een overzicht van de prijs van verschillende ziekenfondsen en hun tandverzekering. De prijs van een tandverzekering hangt af van verschillende zaken.

wat kost een tandverzekering
tandverzekering

Terugbetaling tandarts

Wat wordt nu precies terugbetaald? Allereerst is het belangrijk om te weten dat de tandarts niet terugbetaalt, maar jouw ziekenfonds wel. Afhankelijk van je leeftijd en tandheelkundig probleem zijn terugbetalingen te linken aan het ziekenfonds. Deze 3 algemene regels zijn belangrijk om te weten:

  1. De honoraria gelden énkel voor tandartsen die samenwerken met mutualiteiten én die het tarievenakkoord met ziekenfondsen aanvaarden.
  2. Personen met een lager inkomen hebben een verhoogde tegemoetkoming en krijgen dus meer terugbetaald.
  3. Jongeren (-18) krijgen hun normale tandzorg bijna volledig terugbetaald. Dit is bijvoorbeeld zo bij een mondonderzoek, gaatje opvullen, …

Wat dekt een tandverzekering?

Hoeveel procent van de kosten nu exact terugbetaald worden hangt opnieuw af de tandverzekering die jouw ziekenfonds aanbiedt. Bedragen van €1.025 en meer, kunnen terugbetaald worden door de verzekering. Let wel, niet alles wordt terugbetaald. In volgend overzicht ontdek je welke tandverzorging gedekt wordt, en in welke mate:

  • Orthodontie

Voor een beugel of andere orthodontie betalen verzekeraars maar liefst 60% terug. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hiervan profiteren.

  • Preventieve tandverzorging

Men stelt dat iedereen jaarlijks toch 2 bezoeken aan de tandarts zou moeten brengen. Een tandverzekering zorgt er in die gevallen voor dat 100% van preventieve tandverzorging wordt terugbetaald.

  • Curatieve tandverzorging

De curatieve tandverzorging behandelt reeds bestaande problemen. Enkele voorbeelden: verwijderen van tandvlees, tanden laten trekken, … Met een tandverzekering krijg je 50 tot 80% terugbetaald.

  • Overige behandelingen

Vooral bij ouderen komen protheses en implantaten voor. Ontstekingen van het tandvlees heb je in alle leeftijden. Deze behandelingen worden dankzij een tandverzekering voor 50 tot 70% vergoed.

Tandverzekeringen vergelijken

Op zoek naar “de beste” tandverzekering? Er bestaan verschillende websites die alle tandverzekeringen en aanbieders voor jou vergelijken. Op hun websites kun je aangeven tot welk bedrag je wilt gaan.

Blijf altijd aandachtig voor de vergoedingen en voorwaarden van je tandverzekering. De goedkoopste tandverzekering is bovendien niet altijd de beste.

Tenslotte hier een overzicht van de meest gebruikte tandverzekeringen in België: Tandverzekering Dentaplan (Bond Moyson), Tandverzekering CM, Tandverzekering DKV, Tandverzekering Partena.