Hoeveel kost een waterverzachter?

Vele mensen kiezen voor een waterverzachter om hun leidingen en apparaten kalkvrij te houden. Maar wat is nu de prijs van een waterverzachter?

Waterverzachter, waterontharder of waterontkalker?

Of je het nu een waterverzachter, een waterontharder of een waterontkalker noemt, alle drie zijn eigenlijk benamingen voor hetzelfde soort toestel. Een waterverzachter filtert magnesium en kalk uit het water, waardoor het water minder hard aanvoelt en er zich geen kalkaanslag meer vormt. Deze drie namen wijzen dus gewoon op een ander aspect van hetzelfde toestel.

Hoe werkt een waterverzachter?

De meeste waterverzachters werken op basis van ionenwisseling. Hierbij worden de magnesium- en calciumionen, die voor kalkaanslag zorgen, uitgewisseld met natriumionen. Dit gebeurt met behulp van een harsfilter: de hars in de filter gaat de magnesium en calciumdeeltjes ‘opvangen’. Het gefilterde water stroomt dan verder. Doordat de kalkdeeltjes in de harsfilter achterblijven, laat dit water geen kalkaanslag meer na. Na een tijdje raken de harskorrels in de filter verzadigd, waardoor je met reinigingszout de filter moet reinigen. Dit zout wordt ook wel onthardingszout of regeneratiezout genoemd en kan je in de meeste gevallen bij de installateur van je waterverzachter zelf kopen.

De prijs van een waterverzachter

Wil je een waterverzachter, dan leg je daar al snel tussen de €1.000 en €1.600 voor neer. De precieze prijs van een waterverzachter hangt van verschillende zaken af. Deze heb je tot op bepaalde hoogte zelf in de hand. Zo is de prijs afhankelijk van het soort toestel dat je aanschaft, maar zijn er ook enkele bijkomende kosten wanneer je een waterontharder koopt.

De prijs van een elektrische waterverzachter

Voor een elektrische waterverzachter betaal je al snel €900. Aangezien een elektrische waterontharder op stroom werkt, moet je dus rekeninghouden met extra stroomkosten, ongeveer €4 per jaar.

De prijs van een mechanische waterverzachter

Een mechanische waterverzachter werkt niet op stroom, maar via waterdruk. Deze waterontharders zijn over het algemeen iets goedkoper dan de elektrische en kan je vaak al voor €750 euro kopen.

Bijkomende kosten voor een waterverzachter

Voor de installatie van het toestel komt er al snel €250 bij. Wil je optimaal genieten van je waterverzachter, dan laat je best een jaarlijks onderhoud uitvoeren, waar je gemiddeld €150 per onderhoud voor zal uitgeven. Ten slotte speelt ook je eigen verbruik de totaalprijs in de hand. Gebruik je veel water, dan zal je niet alleen een grotere waterontharder nodig hebben, maar ook vaker reinigingszout moeten aankopen.

Een overzicht

Product/servicekostprijs
Electrische waterverzachter€900
Mechanische waterverzachter€750
installatie€200
onderhoud€150/jaar
reinigingszout€12,50 per 25 kg
bijkomende stroomkosten bij elektrische waterverzachter€4/jaar