Prijs en mogelijkheden van een spandplafond

Een prijs van een spanplafond is moeilijk te bepalen. Dit komt door de grote variëteit in ruimtes en mogelijkheden, waardoor prijzen verschillen en één standaardprijs niet bestaat. De prijs van je spanplafond is bovendien afhankelijk van het type plafond, de afwerking en de ruimte waarin het geplaatst wordt.

spanplafond met man

Spanplafond prijsbepalende factoren

  • Ten eerste zijn de wensen en eisen die je aan je plafond stelt bepalend. Je kan kiezen uit de types hoogglans, mat, lichtdoorlatend of een fotoplafond.
  • Afwerkingen zoals verlichting en sierlijsten zijn ook doorslaggevend. Wil je bijvoorbeeld veel spotjes in het plafond en kies je voor klassieke sierlijsten? Dan zal de prijs per m² hoger zijn dan wanneer je voor een strak en eenvoudig plafond kiest.
  • Wanneer het nieuwe plafond gemonteerd wordt in een ruimte met veel lastige hoeken, zal de totaalprijs hoger uitvallen dan bij een eenvoudige rechthoekige ruimte. Dit door het nodige extra materiaal en/of de extra werkuren die nodig zijn om het plafond te plaatsen. Laat je een spanplafond plaatsen in een kleine ruimte, dan kan de prijs per m² ook wat hoger uitvallen.
Soort spanplafondPrijs per m²
Polyester spanplafond of kunststof± €75 à €80
PVC spanplafond± €70 à €75
Standaard akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €140

 Tip: Je spaart geld uit wanneer je meerdere kamers tegelijk laat doen en niet één kamer vandaag en een andere volgend jaar. Op deze manier krijg je de goedkopere prijs per totale vierkante meter.

Sommige doe-het-zelvers plaatsen de houten onderconstructie en profielen zelf. Het doek kan vervolgens gespand worden door een vakman. Hier kan je al snel 20% mee uitsparen. Zorg er wel voor dat de profielen waterpas hangen en voldoende stevig bevestigd zijn.

Hou ten slotte ook rekening met de fabrikant en de plaatser. Informeren, offertes opvragen en vergelijken maar!