Wat is de prijs van chape nu precies?

Een appartement of woning aan het (ver)bouwen en benieuwd naar de prijs van chape per m2? In dit artikel vind je de informatie die je zoekt. We zetten alvast de 4 belangrijkste prijsbepalende factoren op een rij.

Prijs chape

De dikte van de chape 

Er is een minimale chapedikte van 5 cm vereist. Per extra centimeter reken je voor standaard chape 1 euro extra per m2. Wie kiest voor sneldrogende chape, houdt er best rekening mee dat de prijs kan oplopen tot 3 euro/m2.

Tip: Wanneer je vloerverwarming legt, kies dan voor een dikkere chape, liefst een chapedikte van 7 of 8 cm. Het houdt de warmte veel beter op en dat is alleen maar positief voor de energiefactuur.

De droogtijd van de chape

De droogtijd van chape is een belangrijke factor bij het berekenen van de prijs. Gemiddeld heeft chape een droogtijd van 10 dagen per cm-dikte. Let op, dat is afhankelijk van het weer. In de zomer zal de chape veel sneller droog zijn dan in de winter. 6 cm chape zal bijvoorbeeld droog zijn in ongeveer 2 maanden. Geen zin om zo lang te wachten? Dan kies je best voor sneldrogende chape.

Bij sneldrogende chape zijn er varianten. De standaard sneldrogende chape droogt in 2 weken een chapedikte van 6 cm. Super sneldrogende chape droogt dezelfde dikte in 2 à 4 dagen. Hoe sneller de droogtijd, hoe duurder. Super sneldrogende chape kan al snel het dubbele kosten van gewone chape. Het is dus een kwestie van snelheid versus budget.

De oppervlakte van de ruimte(s)

Nog een factor om de chape prijs te berekenen is de oppervlakte van de ruimte(s). Hoe groter de ruimte, of hoe meer ruimtes er chape nodig hebben, hoe goedkoper de chape  per vierkante meter. Sommige ruimtes zijn ook veel tijdrovender dan andere, ook dat heeft een invloed op de prijs. Om die reden leggen verschillende chape bedrijven een minimumprijs op voor een job.

De wapening

De voordeligste chape is de traditionele cementchape, of zandcement zoals sommigen zeggen. Helaas geeft dit niet altijd het gewenste effect. Bij het aanleggen van vloerverwarming of vloerisolatie raden we gewapende chape aan. De bewapening kan met ijzeren netwapening of vezelcompound (chape plus).

Elke centimeter in je vloeropbouw is van belang als je geen hoge ruimtes hebt. Een dunnere chape van 3 à 4 cm vormt zeker en vast een meerwaarde. Het addertje: hoe dunner de chape hoe meer bewapening er nodig is en hoe duurder het wordt.

Cementchape is dus het goedkoopst. Chape met netwapening is net dat tikkeltje duurder en wanneer we spreken over chape met vezelcompound dan zitten we nog een prijsklasse hoger.

Een overzichtje dat veel duidelijk maakt :

ChapeChapedikte/oppPrijs
Cementchape6 cm/100 m21400 euro
Chape vezelcompound

(chape plus)

5 cm/100 m21700 euro
Chape vezelcompound voor vloerverwarming7 cm/100 m22050 euro
Sneldrogende chape

(droog in 14 dagen)

5 cm/100 m22200 euro
Gewapende chape vezelcompound5 cm/100 m23200 euro

Hierboven hebben we de 4 belangrijkste factoren voor het berekenen van de prijs van chape opgesomd. Om jezelf helemaal een chape prijsexpert te noemen moet je rekening houden met nog enkele belangrijke factoren:

  • Chape plaatsen op verdiepingen: hoe hoger, hoe duurder. Denk bijvoorbeeld aan een appartement op de 9de
  • Bij dunne bekleding zoals linoleum, vinyl of epoxy dient de chape altijd geëgaliseerd te worden. Dit is bij de meeste chape bedrijven een extra kost.
  • Extra geluidsisolatie, ja of nee?
  • Plaatsen van PVC folie (vloerverwarming dient altijd op PVC folie te liggen).
  • Chape in helling gieten (voor een douche bijvoorbeeld).
  • Inwerken kaders, openingen of extra trapgaten.

Over het algemeen kunnen we concluderen dat de prijs voor het leggen van chape gemiddeld tussen 15 en 35 euro/m2 schommelt.

Chape premies

Op zoek naar een premie voor chape? Dan is er de bekende REG-premie. Elke netbeheerder bepaalt zelf welke acties hij uitvoert. Vergeet daarom zeker niet te controleren welke acties jouw netbeheerder uitvoert.

Infrax, PBE en Agem geven volgende premies:

  • 4 euro/m2 als de werken door een geregistreerde aannemer gebeuren.
  • 2 euro/m2 als je de vloerisolatie zelf plaatst.

Even resumeren. Bij de keuze van de juiste chape is prijs belangrijk en afhankelijk van vele factoren. Daarnaast spelen er nog andere belangrijke factoren bij de keuze van chape die een rol spelen. Hoe dan ook, vooraleer je aan het plaatsen van chape begint, vraag verschillende offertes op. Zo vind je de beste chape aan de scherpste prijs. Veel succes!