Wat is de prijs van een kunstgebit?

Op zoek naar de prijs van een kunstgebit? Dan zit je hier goed! Overstappen naar een kunstgebit is mogelijk geen aantrekkelijk idee, maar het is vaak wel noodzakelijk. In deze blog geven we een kort overzicht aan wat je van prijzen kunt verwachten. De prijs van een kunstgebit hangt af van verschillende zaken.

prijs-kunstgebit

Een standaard kunstgebit kost gemiddeld rond de 1.250 euro, maar die kosten zijn afhankelijk van 2 belangrijke factoren:

1. Persoonlijke wensen en verwachtingen

Er moet altijd rekening gehouden worden met wat de persoon in kwestie wil. Er zijn verschillende varianten op een klassiek kunstgebit zoals een klikgebit, implantaten, … Het is cruciaal dat je daar weet van hebt om zo de optie te kunnen kiezen die het best bij je past. Natuurlijk moet dit eerst objectief bekeken worden, want verschillende opties zijn niet altijd mogelijk.

2. Huidige staat van het oorspronkelijke gebit

Het is best mogelijk dat de tanden bovenaan nog perfect in orde zijn, die moeten dan niet vervangen worden. En de onderkaak dan bijvoorbeeld wel. Het is ook mogelijk dat sommige tanden en kiezen op lange termijn niet meer houdbaar zijn en daardoor vervangen moeten worden door een kunstgebit.

Prijs kunstgebit

Het spreekt dan ook voor zich dat een volledig kunstgebit veel duurder is dan wanneer enkel de onderkaak aan vervanging toe is. Voor een onder- of bovenkaak betaal je ongeveer 699 euro voor een volledig kunstgebit, zoals gezegd, ongeveer 1.250 euro.

Belangrijk: als jij een 50+’er bent, is er een tegemoetkoming van jouw ziekenfonds mogelijk. De terugbetaling varieert naargelang jouw mondzorgtraject. Het komt er op neer dat je het jaar (liefst zelfs jaren) voordien zeker naar de tandarts moet gegaan zijn. Dan kijkt men welke protheses je ‘krijgt’, enkel een onderkaak of een volledig kunstgebit.

Er zijn nog enkele zaken goed om weten over de terugbetaling:

  • Enkel een kunstgebit wordt door het ziekenfonds terugbetaald. Een tandprothese van de boven- of onderkaak én het volledig gebit worden terugbetaald. Als het gaat om implantaten of kronen dan is er geen tussenkomst mogelijk, toch niet van het ziekenfonds.

 

  • Na zeven jaar is een nieuwe tegemoetkoming mogelijk. Dit vervalt bijvoorbeeld als er een anatomische wijziging nodig is. Dan wordt dat ook volledig terugbetaald en krijg je 7 jaar later nog eens die tegemoetkoming.

 

  • Vergoeding bij  je 70ste: Om het loskomen van protheses te voorkomen kan men vanaf de 70ste verjaardag een eenmalige vergoeding krijgen voor de plaatsing van 2 implantaten en het nodige klikmateriaal op beide implantaten.

 

Een goed onderhoud van je kunstgebit is ook heel belangrijk, zodanig er geen onverwachte kosten bijkomen.