Wat is de prijs van een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt gezien als dé kickstarter bij het verduurzamen van een woning en het bouwen aan een groenere toekomst. Het gebruik van je warmtepomp bepaalt namelijk wat je eruit kunt halen. Maar wat is de prijs van een warmtepomp nu eigenlijk?

Warmtepomp

Installatiewerken:

De prijs die je voor een warmtepomp, is afhankelijk van de soort en de nodige installatiewerken. Wij geven een beknopt overzicht:

Soort warmtepompPrijsWerkzaamhedenVoordelen
Grondwater warmtepomp

(geothermische)

Vanaf €12.000Buizennetwerk (=captatienet) controleren/renoverenHoog rendement
Water-water warmtepomp

(geothermische)

 Vanaf € 15.000Diepe putten gravenHoog rendement
Lucht-lucht warmtepompVanaf € 2500Geen onnodige werkzaamhedenMinimale installatiekosten
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500Geen onnodige werkzaamhedenGeen té hoge installatiekosten
Hybride warmtepomp€ 3.500 – 9.500Geen onnodige werkzaamhedenGeen té hoge installatiekosten

Premie’s:

Schrikken deze ‘hoge’ prijzen je wat af? Geen paniek, je kan waarschijnlijk een deel van de investering recupereren via de premie’s van de netbeheerder. Hoeveel en wat de premie juist inhoudt, is afhankelijk van wel type toestel je kiest. Voor de geometrische warmtepomp zul je een premie van €4000,00 krijgen. Voor een hybride/lucht-water warmtepomp zal je premie schommelen tussen €800,00 – 1500,00. Een lucht-lucht warmtepomp heeft tot slot een premie van €300,00 tot gevolg.

Subsidies:

Ook is er de mogelijkheid om subsidies te krijgen. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont en van welke waterpomp je aankoopt. En als dat nog niet genoeg is, kan er ook sprake zijn van een totaalrenovatiebonus. Je warmtepomp moet dan wel een verplicht onderdeel zijn van minstens 3 officiële energiebesparende maatregelen binnen de 5 jaar. Bijvoorbeeld: dak- of zolderisolatie, het plaatsen van een zonneboiler, …

En zo wordt een warmtepomp op termijn een uitstekende investering. Een waar niet enkel je portefeuille beter van wordt, maar ook het klimaat.