Wat is de prijs van een zwembad ?

Wil je een buitenzwembad aanleggen? Dacht je aan een voorgevormde kuip of aan een bad dat ter plaatse wordt gestort in beton? De prijs van een zwembad wordt bepaald door verschillende factoren. Er is dus geen eenduidige richtprijs te geven. De voornaamste factoren zijn de oppervlakte en het gekozen materiaal. Bovendien zullen de eventuele verwarmingsinstallaties en andere extraatjes een grote hap uit het budget nemen. Laten we samen even een schatting maken van je droomzwembad.

Zwembad met voeten

Keuze uit 4 zwembaden

Polyester zwembaden, of ook wel Monoblok-zwembaden genoemd, zijn makkelijk in onderhoud door hun gladde afwerking. Daarnaast is het sterk materiaal dat minder vatbaar is voor schade. De kost is afhankelijk van de gewenste inhoud en bereikbaarheid van de locatie. De prijs voor een polyester zwembad van 4 op 10 meter schommelt tussen de €25.000 en €30.000.

Bouwkundige zwembaden worden op maat gebouwd. Daardoor zijn de prijsverschillen groot. Toch moet je ook hier rekenen op prijzen rond de €45.000 voor een basiszwembad. Wil je een automatisch doseersysteem voor pH en chloor, dan komt daar al snel €2.400 tot €3.600 bij.

Daarnaast kan je ook zelf jouw zwembad bouwen. Daar bespaar je veel geld mee. Voor minder dan €20.000 bouw je een zwembad. Maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan je niet rekenen op garanties.

Een zwemkanaal kan je vanaf €56.000 plaatsen. Hier staan lengtes zwemmen centraal staat. Deze zijn perfect voor de sportieve zwemmers.

Houten zwembaden staan bekend om goedkoop te zijn. Toch bestaat er een groot prijsverschil. Zo vind je reeds volledige pakketten voor €2.000 . De meest luxueuze kosten €20.000 of zelf meer. De prijzen zijn afhankelijk van de houtsoort en de grootte van het zwembad. Reken op ongeveer €7.000 tot €8.000 voor een zwembad met standaardmaten van 8 x 4 m. De diepte van de zwembaden varieert van 1,20 m tot 1,40 m.

Je zwembad en het onderhoud

Als je wilt genieten van je buitenzwembad, dan heb je een watertemperatuur nodig van 26 à 28 graden. Omdat we hiervoor niet op het weer moeten rekenen, is verwarming nodig. Er zijn drie grote systemen om je buitenzwembad te verwarmen: de warmtepomp, een warmtewisselaar en zonnepanelen.

WarmtepompHaalt maar liefst 80% van zijn energie uit de lucht wat het rendement erg aantrekkelijk maakt.€3.000 – €5.000
WarmtewisselaarEen populaire aanpak waar je een externe warmtebron nodig hebt zoals een cv-ketel of warmtepomp.€250 – €800
ZonnepanelenMilieuvriendelijke methode voor het verwarmen van je zwembad.€40-€50 per m²

Het plaatsen van een zwembad is dus sowieso een grote kost. De prijs hangt in de eerste plaats af van de kwaliteit en je eisen rond onderhoud. Bezig met het aanleggen van je tuin? Ontdek dan hier de mogelijkheden en de prijs van kunstgras!