Benieuwd naar de prijs van kunstgras?

Zoals voor vele andere artikelen is het ook voor kunstgras niet gemakkelijk om er éénduidig een prijs op te plakken. Je moet met heel wat zaken rekening houden voor de prijs van kunstgras. Grofweg mag je uitgaan van een prijsvork tussen de 15 en 45 euro per vierkante meter. En dan zijn de plaatsingskosten nog niet inbegrepen. Reken je even mee?

Size matters

Ja, als het over de richtprijs van kunstgras gaat, dan doet de lengte er zeker toe. Hoe langer het kunstgras,  en meer specifiek de vezel, hoe duurder. En al even logisch: hoe dichter de vezels bij elkaar staan en hoe dikker ze zijn, hoe zwaarder de mat waaraan de grassprieten vastzitten en hoe hoger de prijs.

Softness matters

Hoe zachter het gras, hoe natuurlijker het gazon aanvoelt en… hoe meer je betaalt. Meer in detail: uit welk polymeer bestaat de vezel? Een vezel van polyethyleen (PE) geeft een zachter gevoel dan een vezel van polypropeen (PP).

Hoe realistischer hoe duurder

Naast het gevoel speelt natuurlijk ook het uitzicht een belangrijke rol. Hoe beter het kunstgras op natuurlijk gras lijkt, hoe hoger de prijs. Natuurlijk, wat voor de ene mooi en realistisch is, is voor de andere te groen of te bruin. Wat wel algemeen geldt: hoe minder glans, hoe realistischer. Door kwalitatiever materiaal te gebruiken glanst kunstgras minder.

Voorbereiding en plaatsing

Reken voor een tuin van 300m² op een plaatsingsprijs van €800 à €1.000 euro. Hier spelen factoren mee zoals de locatie, de bereikbaarheid en de ondergrond. Moet een oud gazon verwijderd worden? Moet er aarde worden aangebracht of weggevoerd? Hoe meer voorbereiding alvorens de plaatsing zelf, hoe duurder. Voor kunstgras is waterdoorlaadbaarheid bijvoorbeeld heel belangrijk. De prijs zal dan ook een pak hoger liggen als je kunstgras wenst te leggen op terras of een plat dak.

Hou ten slotte ook rekening met kortingen: leveranciers werken vaak met een (einde)seizoenskorting, afhaalkorting of gratis levering. En over welk garanties beschik je? Informeer ernaar! En zoals ook bij andere artikelen geldt: op zoek naar een richtprijs voor jouw project? Bekijk, vergelijk en beslis! Tips voor onderhoud van je kunstgras kun je hier vinden.