Wat kost waterdoorlatende verharding?

In een wereld waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, is er steeds meer aandacht voor waterdoorlatende verharding. Je vindt het uiteraard belangrijk dat je verharding esthetisch aantrekkelijk is. Daarnaast zijn ook de waterafvoer verbeteren en bijdragen aan het behoud van ons kostbare milieu extra troeven die mooi zijn meegenomen, maar wat kost dat nu, waterdoorlatende verharding, en welke soorten bestaan er allemaal precies? Je komt het hier te weten.

Wat is waterdoorlatende verharding?

Waterdoorlatende verharding of waterdoorlatende bestrating is een type bestrating dat water doorlaat in plaats van het af te voeren. In tegenstelling tot traditionele verharding, zoals beton of asfalt, laat waterdoorlatende verharding regenwater en ander neerslagwater door het oppervlak heen dringen en in de bodem infiltreren.

Welke soorten waterdoorlatende verharding bestaan er?

Er zijn verschillende soorten waterdoorlatende verharding beschikbaar. Deze soorten variëren in materiaal, ontwerp en toepassingen. De meest voorkomende soorten waterdoorlatende verharding zijn waterdoorlatend beton, waterdoorlatende bestrating, waterdoorlatend asfalt, waterdoorlatende grasdallen, waterdoorlatende voegvullingen en sinds kort de nieuwe, innovatieve waterdoorlatende verharding van de toekomst, Porazzo.

Wat zijn de voordelen van waterdoorlatende verharding?

Kiezen voor waterdoorlatende verharding biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele verharding en heeft een positieve impact op het milieu. Betonnen opritten en terrassen bijvoorbeeld, belemmeren de natuurlijke waterafvoer, wat kan leiden tot overstromingen en verlies van waardevolle ecosystemen. Waterdoorlatende verharding daarentegen is zo ontworpen dat water er gemakkelijk doorheen kan sijpelen, waardoor het grondwaterpeil wordt aangevuld en regenwater effectief wordt afgevoerd. Deze waterdoorlatende eigenschap vermindert het risico op overstromingen en draagt bij aan de natuurlijke cyclus van water in de omgeving.

Bovendien dragen deze verhardingen bij aan het stedelijke hitte-eilandeffect, waardoor steden warmer worden en het welzijn van de bewoners in gevaar komt. Omwille hiervan is de keuze voor een waterdoorlatende verharding in de tuin of een waterdoorlatende verharding als oprit bijvoorbeeld een uitstekend alternatief. Bovendien kan het de kwaliteit van het regenwater verbeteren, omdat het water door de bodem wordt gefilterd en verontreinigingen worden afgebroken voordat het in het grondwater terechtkomt.

Waarvoor wordt waterdoorlatende verharding gebruikt?

Het gebruik van waterdoorlatende verharding wordt vaak aanbevolen bij de aanleg van parkings en individuele parkeerplaatsen, trottoirs, fietspaden, opritten,  terrassen, wandelpaden, tuintoepassingen en andere oppervlakken waar waterafvoer en duurzaam landgebruik belangrijk zijn. Het kan een effectieve strategie zijn bij een beter regenwaterbeheer en het bevorderen van een gezonde en duurzame leefomgeving. Verder vereist het weinig onderhoud en behoudt waterdoorlatende verharding zijn kwaliteit gedurende vele jaren, wat op lange termijn een kostenbesparend effect heeft.

Wat kost een waterdoorlatende verharding?

De kosten van waterdoorlatende verharding variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gekozen materiaal, de omvang van het project, de lokale marktomstandigheden en eventuele bijkomende kosten zoals installatie en grondvoorbereiding. Neem contact op met je aannemer voor meer informatie en specifieke prijzen.